(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба „Перкусиони пиштољи и револвери“

Mузеј града Новог Сада биће домаћин изложбе „Перкусиони пиштољи и револвери из збирке Војног музеја“ од 4. до 16.10.2017. Аутор изложбе је Вук Обрадовић, виши кустос.

Перкусиони систем паљења оружја представља само једну од степеница развоја ручног ватреног оружја. Сагледавајући различите аспекте развоја овог система опаљења могуће је пратити и општи технолошки, друштвени и политички напредак наше цивилизације. Ова чињеница посебно је интересантна када знамо да је систем паљења оружја на кремен преовладавао читавих 300 година да би током свега неколико година био готово потпуно замењен перкусионим системом. До тада, новим идејама и конструкцијама биле су потребне деценије да би биле прихваћене и постале уобичајене. Сада су нове идеје прихватане и реализоване готово одмах да би временом много њих било потиснуто бољим решењима и конструкцијама.

Начини производње све више напредују од традиционалног, мануфактурног рада ка модерном индустријском начину производње. Ниско квалификовани радници уз помоћ машина покретаних паром успевају производити квалитетно оружје до тада невероватном брзином и у огромним количинама. Серијски и готово масовно произведено оружје постаје знатно јефтиније чинећи га доступнијим ширем слоју становништва. Ново основани фабрички погони привлачили су јефтину радну снагу што непосредно утиче на промену друштвених околности нарочито у западаним, европским земљама.

Овом приликом биће изложено 35 најрепрезантативнијих  и најзначајнијих примерака перкусионих пиштоља из збирке Војног музеја. Изложбу прати каталог у форми андроид апликације за андроид уређаје који је доступан за преузимање на адреси:
https://play.google.com/store/apps/details?id=tokioster.percussion.

Свечано отварање изложбе биће у среду 4. октобра, у 19 часова, у Збирци стране уметности, Дунавска 29. Изложбу ће отворити мр Синиша Јокић, директор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада.

Музеј града Новог Сада © 2024.