(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложбa: „БРАНКА ЈАНКОВИЋ КНЕЖЕВИЋ. ПОРТРЕТИ“

Музеј града Новог Сада организује отварање изложбе „БРАНКА ЈАНКОВИЋ КНЕЖЕВИЋ. ПОРТРЕТИ“. Аутор изложбе је др Јелена Бањац, историчар уметности, музејски саветник.

У уметности Бранке Јанковић Кнежевић један од главних мотива је портрет. Током деценија свог стваралачког рада, упоредо са осталим темама и мотивима који су је покретали на уметничку акцију, остварила је импозантну галерију представа људског лика која броји на стотине дела. Реализовала их је у различитим ликовним техникама – цртеж, уље на платну, дрвету или хартији, комбинована техника, колаж, каменина (глина), често у серијама и циклусима. Бранкини модели су изабране личности из њене околине и друштва, многи уметници, интелектуалци, књижевници, митолошке личности и ликови из књижевности. Увек је реч о личностима и ликовима који су у њеном животу имали важну улогу, а својим делима утицали на формирање ауторкиних животних и уметничких ставова.

На изложби „Бранка Јанковић Кнежевић. Портрети“ у Музеју града Новог Сада представљен је значајан део богатог стваралачког опуса новосадске уметнице. Музејској публици је приказан репрезентативан одбир ауторкиних серија портрета, а међу изабраним делима су заступљене све ликовне технике у којима се она изражава. Изабрана остварења са мотивом портрета приказана на изложби у Музеју града Новог Сада су настала у временском распону од четири деценије. Одликује их енергичност њиховог творца, искреност без компромиса и склоност ка једноставном и истинитом сагледавању стварности.

Изложбу ће отворити др Ирина Суботић.

Свечано отварање биће у понедељак, 1. фебруара у 19 часова, у Збирци стране уметности, Дунавска 29.

Изложба ће бити постављена до 10. Марта 2016. године.

Музеј града Новог Сада © 2024.