(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба: „Уситњавање – Прича о авану“

Музеј града Новог Сада организује гостујућу изложбу Етнографског музеја, Музеја науке и технике и Универзитета у Београду – Фармацеутски факултет, Уситњавање – Прича о авану.

Изложба је посвећена предмету авану, једном од најстаријих човекових алатки чија је функција остала непромењена до данашњих дана. Изложбом се истражује, валоризује и презентује до сада ретко излаган музејски предмет – аван – као спецична човекова алатка суштински непромењена од праисторије. Њега с правом можемо да сматрамо цивилизацијском инсигнијом – означитељем човековог престанка преживљавања и почетка културе исхране. Континуирана употреба у фармацији сврстала га је у алатку која је симбол фармације.

Аван (тарионик) је прва алатка која се користила за израду лекова још у старом Египту. У праисторији су први авани израђивани од камена.  Од краја 18. века почињу да се праве и од порцелана и стакла. Данас се они израђују од најразличитијих природних и вештачких материјала. У култури балканских народа уситњавање и аван имају цивилизацијски континуитет. На изложби ће, кроз причу о авану, бити презентован не само његов културни значај, већ и шири културни контекст уситњавања хране и других намирница и материја, заправо културолошки значај човекове активности уситњавања.

Свечано отварање изложбе биће у петак, 15. марта у 19. часова, у Збирци стране уметности, Дунавска 29 и биће постављена до 15. априла.

Музеј града Новог Сада © 2024.