(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба „СТАРА ДОБРА ПИСАЋА МАШИНА“

Изложбом „Стара добра писаћа машина“ аутора музејског саветника Дивне Гачић и кустоса Маријане Раткелић Лазић, Музеј града Новог Сада представља јавности одабране писаће машине из богате и вредне колекције од преко 500 примерака господина Ендре Халаса, као и неколико јединствених примерака из збирке Музеја града Новог Сада. Различитих су произвођача и модела, почев од најстарих с краја 19. века, па све до оних произведених у некадашњој Југославији из друге половине 20. века

Посетиоци ове изложбе моћи ће на једном месту да погледају преко 40 писаћих машина марке: Remington, Smith Premier, L.C. Smith, Dactyle, Adler, Mignon, Underwood, Hammond, Mercedes… као и марке произведене на подручју бивше Југославије: Sava, Unis, Biser… али и да сазнају како је текао развој и усавршавање писаћих машина, ко су били први конструктори, ко је све од познатих личности користио прве писаће машине, како су се оне мењале кроз историју и које је доба златно доба развоја писаћих машина.

Њихове непролазне вредности, осим музеја и антикварница, данас углавном препознају појединци – љубитељи старина и без обзира што њихове масовне производње одавно нема и што живимо у време незаустављивог технолошког развоја, „стара добра писаћа машина“ поново добија све више на значају, а овом изложбом желимо то и да потврдимо.

Отварање изложбе је у четвртак, 24. августа у 19.00 часова у просторијама Музеја града Новог Сада на Петроварадинској тврђави, а изложба ће трајати до 24. октобра текуће године.

Музеј града Новог Сада © 2024.