(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба: СРЕБРНО ПОСУЂЕ из збирке Етнографског музеја у Београду

Поводом обележавања Дана града Новог Сада у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада свечано ће бити отворена гостујућа изложба под називом СРЕБРНО ПОСУЂЕ из збирке Етнографског музеја у Београду. Ауторка изложбе и пратећег каталога је Ирена Гвозденовић, виши кустос етнолог Етнографског музеја у Београду.

Колекција сребрнине из Етнографског музеја у Београду презентована је први пут стручној и културној јавности тек недавно, када су посетиоци имали прилику да виде 137 драгоцених експоната. Њихово излагање дало је допринос тумачењу и изучавању сребрног посуђа, као и понеки одговор на питања која постављају стручњаци и све бројнији колекционари сребра широм света.

Током музеолошког рада и проучавања утврђено је да су изложени предмети израђени у XВИИИ, XИX и XX веку у најпознатијим радионицама и фабрикама сребрнара и златара у Француској, Великој Британији, Холандији, Норвешкој, Аустро-Угарској, Пољској и другим европским земљама.

То су уметнички предмети од сребра који су коришћени у кући; делови кућног инвентара и стоног сребра, и представљају предмете за украшавање ентеријера и предмете за коришћење у свакодневном животу. Ови музејски примерци припадају збирци градског покућства, тј. посуђа; високе су занатске и уметничке израде, настали су ван територије наше земље и припадају европском, тј. светском културном наслеђу. Њихове уметничке одлике одражавају хармонични однос скулптуралности, финоће материјала, лепоте и функције.

Опстанак сребрног посуђа кроз светску историју био је врло угрожен, јер је сребро, као племенити материјал, могло да се претапа, што је омогућавало појединцима и државама да у одређеним историјским ситуацијама реше своје финансијске проблеме. Историја Европе била је испуњена бројним дешавањима која су утицала на девастирање колекција европских владара и богатих појединаца широм континента. Многа претапања сребра била су наметнута и тренутном модом, мењањем укуса, намене, навика или промена у друштвеном устројству. Стога, сачувано сребрно посуђе често не показује сву раскош израде и занатску вештину европских сребрнара и златара.

Свечано отварање изложбе заказано је за 01. фебруар 2013. године у Збирци стране уметности (Дунавска 29). Изложбу ће отворити градоначелник Новог Сада, г-дин Милош Вучевић.

Музеј града Новог Сада © 2021.