(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба: „Са варадинских рапортних карата: Петар Ћурчић“

Аутор изложбе: др Јелена Бањац, историчар уметности, виши кустос
Трајање: 16. 9. – 25. 10. 2014. године
Место: Збирка стране уметности, Дунавска 29, Нови Сад
На изложби под називом „Са варадинских рапортних карата: Петар Ћурчић“, музејској публици ће бити представљен циклус слика и цртежа који је Одељењу за савремену уметност – Завичајној галерији Музеја града Новог Сада поклонио новосадски сликар и графичар Петар Ћурчић. Ту вредну целину чине 53 дела – 29 уља на платну и 24 цртежа рађена у комбинованој техници на хартији (пастел, креда, угаљ), настала између 1998. и 2013. године.
Повод за настанак опуса „Са варадинских рапортних карата“ су, по сведочењу Петра Ћурчића, биле колекције картографских извора о архитектонском и војном развоју Петроварадинске тврђаве и бици код Петроварадина (1716) из Историјског архива града Новог Сада. Карте значајне за визуализацију тешке и одсудне борбе између Хабзбуршког и Отоманског царства, која се догодила 5. августа 1716. године на простору Петроварадина, оставиле су снажан утисак на уметника и инспирисале га на сликање серије уља на платну, којима је претходио велики број цртежа и скица.
На делима из циклуса „Са варадинских рапортних карата“ Петар Ћурчић је ликовно интерпретирао мапу подручја на којем се битка одиграла. Насликао је серију стилизованих приказа Горњег и Доњег града Тврђаве, Брукшанца на бачкој обали реке и дунавских рукаваца. У такав „мизансцен“ поставио је војсковође и војнике, именоване и неименоване ученике битке и насликао упечатљиве ликовне алегорије пролазности и узалудности људског страдања у борби. Аутор је на композицијама приказао многобројне сцене из битке, догађаје који су јој претходили и уследили, попут заустављених инсерата – фрејмова из личних прича, размишљања, стрепњи, очекивања и судбина актера, који уводе посматрача у „стварност“ једног августовског дана 1716. године.

Музеј града Новог Сада © 2024.