(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба: „Паралелне биографије Србија/Немачка: Идентитет и рад”

Свечано отварање изложбе: у петак, 3. маја 2019. у 19 часова

Трајање: 3 – 26. мај 2019.

Кустос изложбе: др Јелена Бањац, музејски саветник, историчар уметности

У Музеју Града Новог Сада са задовољством представљамо пројекат међународног тима научних истраживача, уметника и студената из Берлина и Новог Сада на изложби „Паралелне биографије Србија/Немачка: Идентитет и рад”. Тим пројекта чине др Клаудија Милер са Института за језик и комуникацију Техничког универзитета у Берлину, др Ивана Пајић са Одсека за германистику Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, мр Паул Грубер са Одсека за германистику Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду (од 2018. године на Институту за језик, књижевност и медије Европског универзитета у Фленсбургу) и мр Сандра Ратковић, уметница из Берлина, ауторка фотографија представљених на изложби. Бројни студенти из Новог Сада и Берлина активно су учествовали у реализацији пројекта: Милица Давидовић, Анђела Јовановић, Милица Лалић, Ана Милешевић, Маја Најдановић, Лариса Белина, Марија Беренике, Јонас Ибел, Лиза Клиш, Феликс Мишен, а материјалну подршку пружиле су организације MitOst и Удружење пријатеља Техничког универзитета Берлин.

У оквиру истраживања тим је анализирао утицаје свакодневних активности појединца, као што је обављање одређеног посла, на формирање његовог идентитета. Интервјуисане су и фотографисане особе истог или сличног занимања у Берлину и Новом Саду, а њихове паралелне биографије и портрети приказани су на изложби у Музеју и на сајту пројекта. Као својеврсно сведочанство о темама за које су млади заинтересовани и које су спремни да анализирају, пројекат је, између осталог, допринео идентификацији и превазилажењу појединих стереотипа, генерализација и предрасуда у међусобном поимању српског и немачког друштва.

У Новом Саду, Омладинској престоници Европе у 2019. години, премијерно представљамо резултате рада међународног научно-уметничког тима који поставља важна питања и тражи одговоре. Након представљања у Музеју Града Новог Сада изложба ће бити постављена у Берлину (Lange Nacht der Wissenschaften, јун 2019.), а потом и у другим градовима Европе: Будимпешта (МитОст фестивал, октобар 2019), Београд (Гете Институт, март 2020). Презентацијом успешног примера интернационалне и интеркултуралне сарадње на пројекту „Паралелне биографије Србија/Немачка: Идентитет и рад” Музеј доприноси успостављању дијалога између култура, отварању српског друштва ка Европи, развоју комуникације младих људи, аутора и публике.

 

Фокус пројекта је на професионалном идентитету

Сакупљањем биографија појединих грађана (исте или сличне професије) из Новог Сада и Берлина, пројекат „Паралелне биографије Србија/Немачка: Идентитет и рад” даје дубљи увид у постојеће сличности и разлике у стилу живота два мултикултурална града и њихов хетерогени друштвени мозаик. Резултат је збирка паралелних портрета из Србије и Немачке, као и интервјуи са људима исте професије у Берлину и Новом Саду.

Рад и идентитет у Србији и Немачкој

Пројекат испитује друштвени положај особа са профилима занимања, њихове жеље, наде, очекивања, личне и професионалне успехе и неуспехе, као и утицај избора професије на њихову самопроцену и статус у друштву. Такође испитује у којој мери су личне и професионалне одлуке појединца одређене и под утицајем политике, друштва и непосредног или ширег окружења. Идеја о „паралелним биографијама” инспирисана је Плутархом и његовим истоименим делом (ориг. Bíoi parálleloi), у којем аутор пореди животе познатих Грка са животима познатих Римљана од 96. године и тако ствара слику комплексног идентитета.

Државе Србија и Немачка припадају истој европској култури, али истовремено показују и културне разлике, што се огледа у професионалним животним причама интервјуисаних особа из обе земље. Након фазе припреме у којој се пројектни тим бавио темама „Сећање” и „Култура сећања”, а учесници развили свест о томе како друштво организује збирке сећања, припремљен је упитник и пронађени испитаници истих или сличних занимања у Берлину и Новом Саду. У септембру 2018. године, пројектни тим је посетио Берлин и Нови Сад, где су интервјуи вођени у мешовитим тимовима српских и немачких студената.

Уметнички портрети запослених људи у Берлину и Новом Саду

Пројекат је уметнички пратила и документовала берлинска фотографкиња Сандра Ратковић. Фотографије доприносе диференцираној перцепцији стварног начина живота у две земље (Србија – Немачка). Слике доприносе сећању на догађаје цивилног друштва и пружају испитаницима место у колективној меморији обе земље.

Сандра Ратковић је посетила испитанике на радним местима у Новом Саду и Берлину што је резултирало проницљивом серијом индивидуалних портрета. Приказани су запослени људи из Србије и Немачке. Централна референтна тачка је њихова радна средина и положај који испитаници дају послу у свом животу. Субјекти су одабрали објекат који је укључен у слику и симболички представља специфичности сваког рада. За фотографа је важно да на сликама покаже и индивидуалну личност особе која се представља и симболички контекст дотичне професије. Напетост између индивидуалности и стереотипа за фотографкињу је посебно занимљива у њеном уметничком раду.

Сандра Ратковић наставља свој документарно-реалистички стил који је користила у својим фотографским пројектима „Moscow–Moscow–Moscow” (2015) и „Merseyside and Brexit” (2017).

Музеј града Новог Сада © 2024.