(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба „КОЛЕКЦИЈА УНИКАТНЕ КЕРАМИКЕ“

Изложба „КОЛЕКЦИЈА УНИКАТНЕ КЕРАМИКЕ ОДЕЉЕЊА ЗА САВРЕМЕНУ УМЕТНОСТ МУЗЕЈА ГРАДА НОВОГ САДА“

У Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада 13. фебруара 2018. године, у 19 часова, биће отворена изложба „Колекција уникатне керамике Одељења за савремену уметност Музеја града Новог Сада“ аутора др Јелене Бањац, музејског саветника, историчара уметности.

Одељење за савремену уметност – Завичајна галерија Музеја града Новог Сада, oснованo је 1963. године у оквиру Одељења за културну историју са задатком да прикупља, чува, проучава и излаже дела из области ликовне и примењене уметности стваралаца који живе и раде у Новом Саду, а од 1978. године има статус посебног одељења у Музеју.

Колекција уникатне керамике Одељења за савремену уметност Музеја града Новог Сада садржи 34 остварења десет аутора који су се уметнички изразили у керамици – Драгољубa Аџићa, Златe Марков Барањи, Аранкe Мојак, Миодрагa Недељковићa, Олгe Николић, Љубишe Петровићa, Анe Попов, Маринe Поповић, Владиславa Рајчетићa и Маринe Сујетовe Костић. У збирци су заступљене керамичке посуде, сликани керамички панои, керамопластика и више компонованих керамичких целина. Поједине керамичке целине чини велики број елемената, стога ова колекција садржи укупно 90 уникатних керамичких остварења. У зависности од технологије рада и материјала, у музејској збирци заступљени су предмети изведени у мајолици, каменини и порцелану. Највећи број керамичких дела су мајолике, настале у периоду од почетка 70-их до краја 90-их година 20. века, с тим да већина потиче из 70-их и 80-их година 20. века када је уникатна керамика доживела својеврсну експанзију у тадашњој Југославији.

Публиковање каталога и представљање изабраних дела из колекције уникатне керамике Музеја на изложби, пружа прилику заинтересованој публици да упозна уметнички фонд Завичајне галерије, посебно имајући у виду чињеницу да остварења из ове збирке готово пола века нису била излагана, са изузетком малог броја њих пре четири деценије и, последњи пут, пре дванаест година у оквиру музејске изложбе. Музејској публици, стручњацима и проучаваоцима уметничких токова и тенденција у Новом Саду током друге половине 20. века, посебно током 70-их и 80-их година прошлог века, пружена је прилика да на изложби „Колекција уникатне керамике Одељења за савремену уметност Музеја града Новог Сада“ стекну увид у уметнички фонд фрагилне музејске збирке трајне уметничке вредности.

Музеј града Новог Сада © 2024.