(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба: Којекуде Карађорђе

Музеј града Новог Сада и Војни музеј у Београду организују свечано отварање изложбе КОЈЕКУДЕ КАРАЂОРЂЕ, аутора: Гордане Буловић и Мирка Пековића.

Два века од свирепог убиства вожда Карађорђа, личности која заузима централно место у усменој историји српског народа, као и у епској вертикали у којој се народна историја пише и памти по јунацима, тренутак је да се подсетимо великих националних превирања и рађања савремене српске државе, а уједно да одамо дужно поштовање и очувамо сећање на важне догађаје и знамените личности које су обележиле највећу епопеју српске историје у новом веку. У бунама и војевањима, како Вук Караџић назива српску револуцију, Карађорђе је пленио храброшћу и осећањем правде. Свеукупном личношћу, историјском улогом, Карађорђе који од народа није назван ни кнезом, ни краљем, прозван је једноставно — Вождом, именом које значи: „први предводитељ”, „командант Сербије”.

Пратећи његово кретање по беспућима, стазама и друмовима широм Србије, његови застанци, биваци, кућишта и здања, прича су о животу Тополскoг хероја, како га Његош назива, може истовремено бити и прича о судбини српског народа његовог времена.

Карађорђе Петровић (1752?–1817) „верховни вожд народа сербског” (како стоји на званичном печату из времена подизања Првог српског устанка, где је урезана његова пуна титула) пробудио је уснули дух и државнотворну свеста српске нације и оснажио мисаони и поетски занос о српству и косовском миту.

Свечано отварање биће у петак, 07. 07. 2017. године у 20 часова, у Збирци стране уметности, Дунавска 29.

Програм отварања изложбе:

20 – 20.30 часова

Представа, сценско-позоришни комад “ Карађорђе, којекуде“ по драми „Вожд“ Ивана Студена.

20.30 часова

Свечано отварање изложбе „Којекуде Карађорђе“

Музеј града Новог Сада © 2021.