(021) 6433-145

Назад на све вести

Изложба: ДАКА ПОПОВИЋ – ПРВИ БАН ДУНАВСКЕ БАНОВИНЕ

ДАКА ПОПОВИЋ – ПРВИ БАН ДУНАВСКЕ БАНОВИНЕ

Изложба и представљање књиге

Музеј града Новог Сада и Издавачка кућа Прометеј приредиће, поводом Дана Града Новог Сада, изложбу Дака Поповић – први бан Дунавске бановине, ауторке др Гордане Петковић, музејске саветнице и представљање књиге Сећања, коју је приредио др Предраг М. Вајагић.

Дака Поповић (1886–1967), инжењер, министар, сенатор, први бан Дунавске бановине, публициста и историограф, потекао је из новосадске породице са Подбаре. Његов рођени брат био је прота Алимпије Поповић, први градоначелник Новог Сада после Другог светског рата. Дака Поповић се школовао у Новом Саду, Сегедину и Будимпешти. Његова градитељска каријера трајала је десетак година, али је била плодна. У том периоду је пројектовао многе приватне и неколико јавних објеката, међу којима су најпознатији Апотека на Трифковићевом тргу, палата Ватикан у Католичкој порти, зграда Удружења трговаца (данас Радио Нови Сад), и изградио зграду Команде Прве армијске области, Црвеног крста и друге. Био је ангажован око доношења првог урбанистичког плана Новог Сада, насипања Малог Лимана, отварања Булевара и послова надгледања постављања и монтирања челичног моста, пројектовања и градње насипа уз Дунав, бавио се питањем изградње и уређења новог централног градског гробља.

Био је министар аграрне реформе у влади др Антона Корошеца, од јула 1928. до јануара 1929. и сенатор (1932–1938). У октобру 1929, када је уведена нова административна подела државе на девет бановина, Дака Поповић је изабран за бана Дунавске бановине са седиштем у Новом Саду. На том месту је остао до 16. јануара 1930, када је поднео оставку. Иницирао је идеју о подизању зграде Бановине,  која је у наредној деценији и спроведена.

Објављивао је лист Радикал (1927–1929), Видело (1934) и Дан (1935–1938). Био је члан више културних и спортских друштава. Бавио се историографијом, објавио је више стручних радова.

Поздравна реч: господин Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада

Др Гордана Петковић, музејска саветница и ауторка изложбе

Др Милан Гулић, рецензент

Др Предраг М. Вајагић, приређивач

У уметничком делу програма учествује: Владимир Петковић

Градска кућа, Нови Сад, Трг Слободе 1

Четвртак, 30. јануар 2020. у 19 часова

Музеј града Новог Сада © 2021.