(021) 6433-145

Назад на све вести

БЕСПЛАТНИ ОБИЛАСЦИ МУЗЕЈА 18. И 22. ОКТОБРА.

БЕСПЛАТНИ ОБИЛАСЦИ МУЗЕЈА И

ПОДЗЕМНИХ ВОЈНИХ ГАЛЕРИЈА НА ПЕТРОВАРАДИНСКОЈ ТВРЂАВИ

18. И 22. ОКТОБРА.

У петак, 18. октобра, поводом обележавања 327 година од полагања камена темељца Петроварадинске тврђаве, улаз на изложбе у Музеју града Новог Сада на Тврђави биће бесплатан. Истог дана, у 15 часова, биће организован и бесплатан обилазак Подземних војних галерија.

У уторак 22. октобра, поводом обележавања 65 година постојања Музеја града Новог Сада, улаз у све објекте Музеја биће бесплатан. Такође, истог дана у 15 часова, биће организован још један бесплатан обилазак Подземних војних галерија.

Сви заинтересовани за обилазак Подземних војних галерије не треба раније да се пријављују, довољно је да се јаве у Водичку службу Музеја 10 минута пре почетка туре.

Радно време Музеја града Новог Сада на Петровардинској је од 9 до 17 часова.

Године 1692., након великих борби са Турцима које су трајале од 1683. године, аустријска војска је под командом маркгрофа Лудвига Баденског, повратила рушевну средњовековну тврђаву Петроварадин. Тада је започело утврђивање и обнављање, још увек стратешки важне тврђаве. На основу одлуке Ратног савета да се изгради нова тврђава, по најмодернијим правилима војне архитектуре, започело је утврђивање и рашчишћавање терена на Горњој тврђави. Камен темељац новог утврђења положен је 18. октобра у присуству царског изасланика, принца и маршала Еугена Круа (Croy), на Леополдовом бастиону. Тај дан се бележи као почетак градње нове Петроварадинске тврђаве која је, са прекидима, трајала све до 1780. године.

Музеј града Новог Сада © 2021.