(021) 6433-145

Назад на све вести

20 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА ШКОЛЕ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ ШАБАЦ

20 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА ШКОЛЕ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ ШАБАЦ
ретроспективна изложба радова ученика (1993-2013)

Место: Збирка стране уметности, Дунавска 29, Музеј града Новог Сада
Отварање изложбе: у четвртак, 7. марта 2013. године у 19 часова
Реализација изложбе: мр Јелена Бањац, виши кустос, историчар уметности

Школа примењених уметности у Шапцу, поводом обележавања 20 година постојања, гостује са изложбом одабраних радова ученика у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада. Приказани уметнички обликовани предмети представљају избор из богате збирке радова ученика школе. Изложени експонати на репрезентативан начин сведоче о високим дометима педагошког рада професора ове установе, великој занатској вештини ученика и завидном уметничком квалитету њиховог рада. Остварена креативност и домишљата дизајнерска решења талентованих средњошколаца остављају упечатљив утисак.

Школа примењених уметности је јединствена средња школа у Србији у којој се негују уметнички занати. Основана 1993. године као Школа за уметничке занате, од 2012. године носи име Школа примењених уметности. Према заступљеним образовним профилима, ученици се школују за десет уметничких занимања: позлатар, јувелир, дрворезбар, гравер, ливац, пластичар, препаратор, стилски кројач, клесар, грнчар, фирмописац и аранжер. У протеклим деценијама многи су ученици били добитници највиших награда и признања на домаћим и међународним ликовним конкурсима. Школа је била проглашавана најуспешнијом у више категорија, а професори за најуспешније педагоге.

О завидном нивоу педагошког рада професора сведочи активна излагачка делатност Школе примењених уметности. Поред тога што се у школској галерији приређују изложбе ученика, као и самосталне изложбе бивших ђака школе, успешан рад ученика и професора континуирано се представља на годишњим изложбама у Народном музеју у Шапцу, на традиционалним годишњим изложбама матураната у Културном центру Шабац, као и у Библиотеци шабачкој. Осим тога, школа сваке године учествује у манифестацији Ноћ музеја и у бројним градским манифестацијама. Своја достигнућа у раду и образовању Школа примењених уметности је представила на изложбама у многим угледним институцијама културе широм Србије: у Музеју Вука и Доситеја у Београду (2008); у Карловачкој гимназији (2009); у Центру за културу ВукКараџић у Лозници, у оквиру Ђачког Вуковог сабора (2009; 2012); у Руском дому у Београду (2009); Студентском културном центру у Београду (2013).

Репрезентативним избором радова ученика многих генерација, представљеним на изложби у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада, Школа примењених уметности обележава значајан јубилеј двадесет година свога постојања и на најбољи начин представља своја достигнућа новосадској публици.

мр Јелена Бањац, виши кустос,
историчар уметности

Музеј града Новог Сада © 2024.