МУЗЕЈИ СРБИЈЕ, ДЕСЕТ ДАНА ОД 10 ДО 10

Национални музеји Србије организују нову манифестацију Музеји Србије, десет дана од 10 до 10. Манифестација ће трајати од 9. до 18. маја 2015. и обухватаће читав низ изложби и пратећих програма у виду презентација, јавних разговора и других садржаја, којима ће бити обележени важни датуми као што су 9. мај – Дан победе над фашизмом и Дан Европе, 18. мај – Међународни дан музеја и с њим повезана Европска ноћ музеја, 16. маја.

Реч је о националној музејској иницијативи, највећој до сада на територији Србије, за коју се већ пријавило преко 60 музејских и сродних институција са преко 70 локација које се могу посетити широм земље. Циљ акције је јачање инсититуција заштите, посебно музеја, и успостављање квалитетније комуникације са публиком.

МУЗЕЈ ГРАДА НОВОГ САДА има ту част и задовољство да буде један од учеснка ове изванредне манифестације. Посетиоци ће имати прилику у току тих десет дана да обиђу, како седиште Музеја на Петроварадинској тврђави, тако и све наше депандансе: Збирку стране уметности (Дунавска 29, Нови Сад), Завичајну збирку (Патријарха Рајачића 16, Сремски Карловци) и Спомен-збирку Јован Јовановић Змај (Сремска Каменица). Сви програми током трајања манифестације биће бесплaтни, осим за најављене ђачке екскурзије и групне туристичке посете.

Манифестација Музеји Србије, десет дана од 10 до 10 ће се одвијати под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, и уз подршку: Секретаријата за културу и информисање АП Војводина, Управе за културу града Новог Сада, као и струковних музејских удружења: Националног комитета Међународног савета музеја и Музејског друштво Србије.

Опширније информације о овој манифестацији, као и све најновије вести о музејских програмима широм Србије, можете добити на сајту Народног музеја у Београду  http://www.narodnimuzej.rs/vesti-i-dogadjanja/muzeji-srbije-deset-dana-od-10-do-10
Такође, манифестацију можете пратити и на фејсбук страници https://www.facebook.com/narodnimuzej.rs?ref=hl

ПРОГРАМ МУЗЕЈА ГРАДА НОВОГ САДА, ПЕТРОВАРАДИН
у оквиру манифестације

МУЗЕЈИ СРБИЈЕ
ДЕСЕТ ДАНА ОД 10 ДО 10
9-18. мај 2015

Током 60 година постојања у Музеју града Новог Сада је прикукпљено и у њему се чува преко 70 хиљада предмета који представљају материјална сведочанства о животу његових најранијих становника, о турбулентним историјским догађајима, о привредном и друштвеном развоју града, о култури становања, естетским начелима и уметничким изражавањима становника Новог Сада.
Део предмета из богатог фундуса Музеја представљен је јавности у оквиру сталних поставки у седишту Музеја – зграда Арсенал на Петроварадинској тврђави, и депандансима: Збирка стране уметности (Дунавска 29, Нови Сад), Завичајна збирка (Патријарха Рајачића 16, Сремски Карловци) и Спомен-збирка Јован Јовановић Змај (Сремска Каменица).
Током ове менифестације, Музеј града је припремио и неколико тематских изложби, као и стручних вођења, драмски приказ и креативне радионице за најмлађе.
Сви садржаји Музеја града Новог Сада током трајања манифестације биће бесплатни, осим за најављене ђачке екскурзије и групне туристичке посете.

П Р О Г Р А М

Свечано отварање манифестације "Музеји Србије, десет дана од 10 до 10", у Новом Саду, биће уприличено у седишту Музеја града Новог Сада, зграда Арсенал на Петроварадинској тврђави, дана 9. маја 2015. године у 12 часова. Поздравну реч одржаће директори новосадских установа културе заједно са представницима града Новог Сада, представљајући јавности овај невероватан пројекат, с надом да се одржава још дуги низ година. Након поздравне речи и банкета, ова изванредна десетодневна музејска манифестација сматраће се и званично отвореном.

Зграда Арсенал на Петроварадинској тврђави
седиште Музеја града Новог Сада биће отворена за посетиоце од
09. до 18. маја, у термину од 10 до 20 часова.

„Грађански живот у Новом Саду од 18. до 20. века“
Изложба Нови Сад од 18. до 20. века на јединствен начин пружа могућност посетиоцима Музеја града Новог Сада да се упознају са предметима ликовне и примењене уметности из Одељења за културну историју. Доспели из богатих новосадских колекција и породичних заоставштина током претходних деценија, изложени експонати приказују развој града од 18. до средине 20. века и, на тај начин, илуструју начин живота и културу становања Новосађана.

Велики ратни бунар
Велики ратни бунар представља ремек – дело архитектуре и грађевинарства, и саставни је део јединственог водоопскрбног система Петроварадинске тврђаве. Као интегрални део система Подземних војних галерија, у случају велике опсаде, могао је целу тврђаву да снабдева питком водом. Грађен је током другe деценије 18. века, а означен је као нови бунар у изградњи на плану тврђаве који је сачинио капетан инжињер Де Венц 1720. године. Смештен је у источном делу Горње тврђаве.

Стручно вођење кроз Подземне војне галерије
Подземне војне галерије свакако представљају једну од највећих атракција Петроварадинске тврђаве. Систем ходника, распоређен на четири нивоа и дугачак 16 km, део је комплексног утврђења на Дунаву. Уз стручно вођење, подземни ходници су доступни у дужини од 1200 m. Изграђене су пре два и по века. Веома су комплексне и технички савршене, а у архитектонском смислу задивљујуће. У подземљу је прави мали град на четири нивоа, са ходницима и тунелима у којима се простиру борбене линије, спаваонице, минска поља и коридори.
Стручно вођење биће организовано сваког дана од 09. до 18. маја, у терминима: 11 и 16 часова
(**посета Подземним војним галеријама током трајања манифестација биће могућа само у назначеним терминима, осим за најављене ђачке екскурзије)

 

Збирка стране уметности
Дунавска 29, Нови Сад, биће отворена за посетиоце од 09. до 18. маја, у термину од 10 до 22 часа.

„Легат Бранка Илића“

Збирка стране уметности, депанданс Музеја града Новог Сада, отворена је за јавност 1968. године. Она представља завештање новосадског лекара и међуратног градоначелника др Бранка Илића који је више деценија сакупљао уметничка дела. Од 440 поклоњених предмета за излагање су одабрани они који музејском посетиоцу пружају увид у најобимнији музејски фонд стране уметности у нашој средини. Поставку чине дела уметника Француске, Немачке, Италије и Аустрије, настала од 16. до 20. века, стилски намештај и предмети примењене уметности.

Завичајна збирка
Патријарха Рајачића 16, Сремски Карловцибиће отворена за посетиоце од 09. до 18. маја, у термину од 10 до 18 часова.

Музеј је смештен у палати „Илион“, једаном је од најлепших објеката у Сремским Карловцима, са сталним поставкама из разних збирки. О најранијој прошлости града, од неолита до средњег века, сведоче археолошки остаци – камене и коштане алатке, глинено посуђе, предмети од метала. Поставка из историје Карловачке гимназије, најстарије српске гимназије, обухвата предмете везане за рад те школе. Истакнуто место на поставци припада животу и делу песника Бранка Радичевића, најславнијег ђака школе. Етнолошку поставку чине реконструисана сеоска соба и кухиња, односно предмети који илуструју сеоски живот у Фрушкој гори, с краја 19. и почетка 20. века. Легат слика Милића од Мачве је посебна целина. Слике представљају Бранка Радичевића и мотиве старих Карловаца. Свечана трпезарија палате „Илион“ изузетан је музејски ентеријер и једина очувана амбијентална целина која је припадала баронској породици Рајачић.

Спомен-збирка Јован Јовановић Змај
Ј. Ј. Змаја 1, Сремска Каменица биће отворена за посетиоце од 09. до 18. маја, у термину од 8 до 16 часова.

Музеј је смештен у кући у којој је песник провео последње године живота. У оквиру сталне поставке приказан је песников породични живот, књижевни, лекарски и јавни рад. Ово је једна од најстаријих меморијалних збирки у нашој земљи. Од 1933. године када се кућа у Сремској Каменици отвара за посетиоце и проглашава Музејом, па све до данашњих дана, не постоји објекат који изискује више пажње, у циљу заштите нашег културног и националног идентитета, од Спомен-збирке Јована Јовановића Змаја.

Зграда Арсенал на Петроварадинској тврђави
седиште Музеја града Новог Сада биће отворена за посетиоце од
09. до 18. маја, у термину од 10 до 20 часова

„Оружје и опрема у Првом светском рату“

Ово је изложба посвећена обележавању 100-годишњице од почетка Првог светског рата (1914 – 2014), а која представља оружје и опрему из збирки Музеја града Новог Сада. Аутор, мр Синиша Јокић, кустос историчар, ову изложбу посвећује највећем ратном сукобу у историји дотадашње људске цивилизације. Историјско одељење Музеја града у својим збиркама чува велику колекцију ватреног и хладног оружја: артиљериjско оруђе, пушке, пиштоље, сабље, мачеве, ножеве, као и разнa војна материјална средства – шлемове, значке, одликовања, војне карте, планове, војна документа и осталу војну опрему из периода пре и за време Првог светског рата.

 

 

Збирка стране уметности, Дунавска 29, Нови Сад
биће отворена за посетиоце од
09. до 18. маја, у термину од 10 до 22 часа.

 „Живео живот – живела љубав“

Наставак изложбе „Живео живот“, која је у Музеју града Новог Сада била отворена за посетиоце од маја до октобра 2014. године. „Живео живот„ видело је преко 12.000 посетилаца, што сведочи о великој заинтересованости публике за овај тип мултимедијалне и интерактивне изложбе.
Период од 1950 – 1990. године тематски је подељен на засебне целине са амбијенталним решењима: реконструкција улице и корзоа у њој, изгледа неке радње намењене дамама, фризерског салона и дрогерије. Љубав према председнику државе Титу је у то време јако наглашена, и иако је иницирана од стране државе нашла је одјек у народу, те се та љубав исказује на разне начине, али је евидентна (песме посвећене председнику, израда таписерија, гоблена)

Завичајна збирка, Патријарха Рајачића 16, Сремски Карловци,
СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ - 14. мај 2015. године у 20 часова

„Модни укус старих Карловчана“

Изложба осликава модни укус грађана Сремских Карловаца у другој половини 19. и првој половини 20. века. Материјал који ће бити изложен представља одабир текстилних предмета из Завичајне збирке у Сремским Карловцима, допуњен личним предметима старих карловачких породица, који се већ генерацијама уназад брижљиво чувају. На изложби ће се поред одевних предмета наћи и ташне, мараме, шалеви, брошеви, лепезе, и друго.

Зграда Арсенал на Петроварадинској тврђави, седиште Музеја града Новог Сада, 15. мај 2015. године у 19 часова

Представа „Сарајевски атентат“

Представља драмски приказ страшних догађаја од 28. јуна 1914. године, у интерпретацији ученика гимназије «20. октобар» из Бачке Паланке, а под вођством професора Стевана Јурића. Овом представом Музеј града Новог Сада наставља обележавање 100-годишњице Првог светског рата.
 

Збирка стране уметности, Дунавска 29, Нови Сад,
16. мај 2015. године у 20 часова

 „Ко некад у осам“

Музеј ће организовати игранку, у виду маскенбала, где ће се уз звуке старих плоча и одевањем у стилу педесетих, шездесетих и седамдесетих година, посетиоци, као времепловом, пребацити у неко друго време, и видети «како је то некада било» у «старој Југославији». Уз атмосферу оригиналних експоната из тога доба, биће могуће доживети како се тада млад свет забављао, волео, патио, пратио моду.
 

„ПОКЛОНИ МИ ЈЕДАН ДАР-ТВОЈЕ ИМЕ У СПОМЕНАР

Педагошко одељење Музеја града Новог Сада организује креативну радионицу за децу под називом: „ПОКЛОНИ МИ ЈЕДАН ДАР-ТВОЈЕ ИМЕ У СПОМЕНАР“, у оквиру манифестације „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“.
Деца ће имати прилику да се упознају са изложбом „ЖИВЕО ЖИВОТ-ЖИВЕЛА ЉУБАВ“ која говори о животу и љубави обичног човека од 1950. до 1990. године у бившој Југославији. Споменар је био један од трендова 80-тих година међу основношколском децом. Деца су уписивала у одређену свеску одговоре на разна питања, на пример: Како се зовеш? За кога навијаш? Ко ти је симпатија?
На тај начин чувала се успомена на школске дане, на пријатељства, на догађаје, на љубави, симпатије...
Потребан прибор: ператоница и свеска.
Радионице ће бити одржаване од 9. до 18. маја у више наврата, у зависности од броја заинтересованих.
За учешће у креативној радионици можете се пријављивати музејском педагогу МЅс Даници Иванчевић, на број 021/451-239, или на мејл Музеја града: muzejgradanovogsada@gmail.com